نحوه عملکرد و طرز کار دستگاه های سختی گیر و دستگاه سختی گیر رزینی، در این مقاله قصد داریم به بررسی نحوه عملکرد دستگاه سختی گیر آب بپردازیم. همچنین در ادامه به بررسی طرز کار سختی گیر رزینی خواهیم پرداخت. پیشنهاد می کنیم تا پایان این مقاله با ما همراه باشید تا بیشتر با طرز کار دستگاه های سختی گیر آب و سختی گیر رزینی آشنا شوید.
نحوه عملکرد سختی گیر
دستگاهی که ما به سختی گیر آب می شناسیم از دو مخزن تشکیل شده است که به سیستم لوله کشی موتورخانه، تاسیسات و یا منزل شما متصل هستند. بسته به ظرفیت دستگاه و مورد استفاده ، معمولاً آن را تا حد امکان به محل انشعاب ورودی آب نصب می کنند. دستگاه هایی که برای منازل مسکونی و مصارف آشامیدنی استفاده می شوند از آنجایی که ابعاد کوچکی دارند، در داخل کابینت یا زیر سینک ظرفشویی نیز قابل نصب هستند.
صرف نظر از اندازه و ظرفیت ، این سیستم به این واقعیت متکی است که یون های فلزی آب سخت حامل (منیزیم ، کلسیم و غیره) همگی بار مثبت دارند. از آنجا که آب در سطح مولکولی سخت است ، تنها روش برای حذف سختی ، جایگزینی یون های فلزی با یون هایی است که بار یونی مثبت دارند اما باعث ایجاد مواد معدنی نمی شوند.
مخزن سختی گیر دقیقاً محلی است که این تعویض در طی فرایندی که به آن مبادله یونی گفته می شود صورت می گیرد. ماده ای که این فرآیند را انجام می دهد ، رزین تبادل یونی نامیده می شود.
تبادل یون در سختی گیر رزینی
طرز کار سختی گیر رزینی جایگزینی یون های کلسیم و منیزیم آب سخت با سدیم موجود در رزین میباشد. پس از مدت زمان طراحی شده برای عملیات سختی گیری، رزین از یونهای منفی کلسیم و منیزیم اشباع خواهد شد و نیاز به احیای رزین خواهیم داشت که به این عمل بک واش (back wash) گفته میشود.
در عمل بکواش جریان آب ورودی قطع شده و سختی گیر از مدار خارج میگردد. در ادامه بوسیله سنگ نمک احیا میشود و یونهای سدیم نمک جایگذین یونهای منفی جذب شده از آب میگردد و رزین دوباره آماده برای کار میشود.
با توجه به تعریف طراح، این عملیات بصورت متناوب و با دقت باید انجام بگیرد تا هم از ته نشینی مواد معدنی جلوگیری شود و هم رزین همیشه کارایی لازم را حفظ کند. عموما عملیات احیای رزین 2 ساعت زمان نیاز دارد که در پایان تایم کاری هر روز انجام میپذیرد. درصورتی که امکان قطع آب نباشد باید از دو مخزن رزین استفاده کنیم که به اصطلاح سختی گیر دوبلکس (duplex) نامگذاری میشود و در زمان احیای یک سیستم آب از سیستم بعدی عبور خواهد کرد.