آشنایی با انواع فیوز از نظر ساختمان و کاربرد آنها
آشنایی با انواع فیوز از نظر ساختمان و کاربرد آنها

آشنایی با انواع فیوز از نظر ساختمان و کاربرد آنها، با ما همراه باشید تا شما را با انواع فیوزها از نظر ساختمان آشنا کنیم. همچنین در ادامه به کاربردهای فیوز خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.

انواع فیوزها از نظر ساختمان:

فیوز از نظر ساختمان در انواع مختلف ذوب شونده (فشنگی)، اتوماتیک (آلفا) و مینیاتوری ساخته می شود که در ادامه به بررسی آن ها می پردازیم:

  • نوع ذوب شونده (فشنگی):

مدل های ذوب شونده فشنگی، متشکل از یک المان حرارتی می باشند که در شدت جریان مخصوص و در مدت زمان مشخصی ذوب شده و موجب قطع مدار می شوند. فیوز های قطع تندکار با علامت F و فیوز های کندکار با علامت G مشخص می شوند؛ لازم به ذکر است که طبق مقررات بین الملی، در صورتی که این فیوز ها خراب شوند، حتما باید تعویض گردند و به هیچ عنوان نمی توان آن ها را تعمیر کرد. رنگ پولک فشنگ این فیوز ها، نشانگر شدت جریان مجاز فیوز است.

  • نوع اتوماتیک (آلفا):

فیوز اتوماتیک یا آلفا مانند سایر مدل ها، به گونه ای عمل می کند که عبور جریان بیش از حد مجاز از آن، موجب قطع مدار می شود. در این فیوز، دو عنصر مغناطیسی و حرارتی وجود دارند که بخش مغناطسیی آن موجب قطع اتصال کوتاه جریان های بسیار زیاد و بخش حرارتی، موجب قطع افزایش تدریجی جریان می گردد.

  • نوع اتوماتیک:

فیوز های اتوماتیک هم همانند فیوز های فشنگی، از نوع پیچی می باشند و روی پایهٔ فیوز پیچ می شوند، در زمان عملکرد این فیوز، دکمه سیاه رنگ از جای خودش، به طرف بیرون آمده و بعد از رفع عیب مدار، باید آن را دوباره به طرف داخل فشار دهیم تا جریان مدار دوباره وصل گردد؛ لازم به ذکر است که زمانی که بخواهیم فیوز اتوماتیک را از مدار خارج کنیم، باید دکمه قرمز رنگ روی آن را فشار دهیم تا دکمه سیاه رنگ از جای خود بیرون بیاید.

  • نوع مینیاتوری (Miniature Circuit Breaker):

فیوز مینیاتوری یا کلید مینیاتوری (MCB) یکی از انواع فیوز های اتوماتیک بوده و از ۳ بخش زیر تشکیل شده است:

  1. بخش عمل کننده مغناطیسی (قطع مدار در زمان جریان زیاد در مدت کم یا اتصال کوتاه)
  2. بخش حرارتی (قطع مدار در زمان افزایش تدریجی جریان)
  3. زبانه قطع و وصل

گفتنی است که این فیوز، در استاندارد VDE با دو حرف L و G نام گداری می شود که حرف L نشانگر فیوز تندکار و حرف G نشانگر فیوز کندکار می باشد. در حال حاضر در استاندارد IEC، نوع تندکار با حرف B و نوع کندکار با حرف C نشان داده می شود؛ این فیوز ها، از رنج ۲ آمپر تا ۶۳ آمپر طراحی و تولید می شوند.

کاربرد فیوز ها:

  • از این وسیله در تابلو برق‌ های مسکونی و دستگاه ‌ها و لوازم الکتریکی استفاده می شود.
  • این ابزار در کنسول‌ های بازی و خودرو ها به کار می‌رود.
  • در چاپگر ها، لپ‌تاپ ‌ها، تلفن‌ های همراه، هارد دیسک‌ ها، اسکنر ها، وسایل الکتریکی قابل حمل و … از این وسیله، استفاده های بسیار می‌شود.
  • همچنین فیوز ها در سیستم توزیع برق، ترانسفورماتور ها، خازن ‌ها، مبدل ‌های قدرت و استارتر موتور ها به کار می‌روند.
  • این وسیله را در مانیتور های LCD، پک‌ های باتری و… نیز به کار می برند.

کدام فیوز مناسب کارمان است؟

  • اگر قصد تعویض فیوز را دارید، از فیوز های کاملا مشابه یا فیوزی معادل آن استفاده کنید.
  • اما در صورتی که فیوز را به منظور کاربرد خاصی استفاده می کنید، عواملی همچون سرعت واکنش المنت، ولتاژ، جریان نامی، دمای محیط، فضای موجود و… را در نظر داشته باشید.