آشنایی با روش ها و مراحل تولید ورق فولادی (بخش اول)، یکی از نشانههای پیشرفت صنعتی کشورها، توانایی تولید انواع مقاطع فولادی است. ایران با دارای بودن ظرفیت تولیدی بیش از 30 میلیون تن فولاد، یکی از بزرگترین تولیدکنندگان منطقه است. فرآوردههای تولیدی از سنگ آهن در ایران، یکی از بهترینهای جهان هستند و ارزش افزوده این محصولات، سالانه ارز زیادی به کشور وارد میکند. یکی از اصلیترین مقاطع فولادی که حجم تولید آن در کشور، نه تنها پاسخگوی نیازهای داخلی است؛ بلکه بخشی از صادرات کشور را نیز شامل میشود؛ ورق فولادی است که طی یک فرآیند خاص تولید میشود.
روشها و مراحل تولید ورق فولادی
در حال حاضر انواع مختلفی از ورق فولاد به صورت رول یا برش خورده در بازار وجود دارد که هر کدام از آنها بسته با ساختار و خواص خود، کاربردهای متفاوتی دارند. یکی از دلایلی که موجب ایجاد این تفاوت میشود؛ شیوه تولید این محصولات است. بنابراین اگر بدانید که ورق آهن چطور تولید میشود؛ میتوانید بهترین و مناسبترین گزینه را انتخاب کنید. ضمن اینکه شیوه تولید، یکی از عوامل تعیینکننده قیمت روز ورق آهن در بازار میباشد.
مرحله فرآوری سنگ آهن
سنگ آهن اصلیترین ماده خام مورد نیاز برای تولید ورق فولادی است. این سنگ به صورت خام ترکیبی از اکسیدهای آهن و ناخالصیهایی مانند سولفور، سیلیس و فسفر است. بنابراین در مرحله اول باید فرآیند فراوری و خالصسازی روی سنگ آهن انجام شود. سپس ماده حاصله به شکل گندله در آمده و با حرارت پخته میشود.
مرحله احیا سنگ آهن
گندله تولید شده در مرحله قبل، به حدی از خلوص رسیده که مرحله احیا روی آن انجام شود. در این مرحله اکسید آهن به آهن تبدیل میشود. برای انجام این کار معمولا از روش کوره بلند و کوره احیا مستقیم استفاده میشود. محصولی که از این مرحله خارج میشود؛ به دلیل تخلخل بالا، آهن اسفنجی نام دارد و به صورت بریکت وارد مرحله بعدی میشود.
مرحله شارژ کورههای عظیم قوس الکتریکی
شارژ کورههای قوس الکتریکی مرحلهای از تولید ورق فولادی است که در آن آهن اسفنجی با قراضه فولاد ترکیب میشود. در این کورهها، حرارت لازم که نزدیک به 3000 درجه سانتیگراد است؛ توسط قوس الکتریکی ایجاد میشود. با این دما میتوان تا چند صد تن شارژ را در عرض چند ساعت ذوب کرد. نرخ انتقال بالای حرارت امکان انجام چنین کاری را فراهم میکند. بعد از ذوب شدن آهن، با استفاده از مرحله دمش اکسیژن و سربارهگیری، ناخالصهای باقیمانده از مواد مذاب جدا شده و مقدار کربن آن کنترل میشود.